In de vorige blog lazen we dat Tera de buitenlandse contacten weer aanhaalt. Zowel corresponderen als reizen is in de jaren vijftig een heel andere aangelegenheid dan nu. Er is geen e-mail en internationaal telefoneren is schreeuwend duur. In deze blog zal ik een buitenlandse reis die ze als echtpaar maken in 1949 uitwerken.
Tera krijgt in maart 1949 een briefkaart van Dr Volsoe uit Kopenhagen om haar te vragen een aantal specimens te determineren. Ze besluit daarvoor naar Denemarken af te reizen en laat Dr. Volsoe dat per briefkaart weten. Die ontvangt Dr. Volsoe in april. Hij overlegt met zijn baas Dr. Thorson en ze zijn beiden zeer bereid om Tera en Pico te ontvangen.
Een jaar eerder zijn Pico en Tera al naar een congres in Zürich. Zwitserland is een land waar Pico voor de oorlog al graag kwam en ze zullen er regelmatig op vakantie gaan. Maar daarover later. In Zürich waren ze om wetenschappelijke redenen.
Op de afbeelding het menu van het diner op het congres in Zürich, een tijd waarin congresgangers nog werden gefêteerd.
In juni 1949 krijgt ze een reactie van Dr. Volsoe.
Dat is dus geregeld, maar dan zijn we er nog niet. Er moet eerst een reissubsidie aangevraagd worden bij het Instituut voor Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek. Ze zal door Dr Thorson meegenomen worden naar het eiland Hven maar dat is op Zweeds grondgebied en ze moet verifiëren of haar paspoort geldig is voor zowel Zweden als Denemarken.
Als dat geregeld is schrijft ze begin juli naar Dr. Thorson. Ze heeft een formele invitatie nodig van het instituut waar ze naartoe gaat; het Deens Natuurhistorisch Instituut. Alleen met zo’n formele invitatie kan ze Deense kronen bij de bank halen, en natuurlijk ook Zweedse kronen voor als ze op Hven is. Ze heeft bovendien nog Deens kronen tegoed omdat ze tijdens de oorlog het abonnementsgeld voor Basteria heeft voorgeschoten voor een Deense collega. Die zal ze nu ook eindelijk ontmoeten. Wel vraagt ze na of ze in Nederland al kaartjes voor het Deense openbaar vervoer kan regelen. Dat scheelt weer kronen. Ze heeft tenslotte veel kronen nodig, alles wordt contant betaald. Uiteindelijk schrijft ze:
It has now been decided that we will go to our Country House De Wael in Domburg from 23th juli till 6 aug. After that two weeks in Amsterdam and from 19 or 20 aug till the end of the month in Denmark. Perhaps it will be best to spend the first few days to see the city and after that travel to Hven
Het is niet helemaal zeker of deze foto in Denemarken is gemaakt, maar wel in die periode en wel duidelijk met reiskleding aan.
Van eerste contact tot feitelijk reizen duurt dus ongeveer 5 maanden. Alles gaat per brief. De tickets voor de trein moet ze regelen op het Centraal Station van Amsterdam De kronen met officiële papieren halen bij de bank. Een reissubsidie aanvragen en daartoe dan ook een reisverslag inleveren. Dat is wel wat anders dan wat emailverkeer en wat googelen om in een achternamiddag een reisje te organiseren.
In de volgende blog nog meer internationale contacten.