1921

4 jan: Roerende nieuwjaarsbrief van Weber

5 jan: Lijster zit achter in de tuin te zingen tussen 4 en half 5 Kerel in Artis: kijkt eerst bij de olifanten, daarna bij de kamelen, zegt dan: en nou maak je mij niet wijs dat er zulke beesten bestaan

7 jan: Weber in Amsterdam, klein baasje en ik er natuurlijk ook bij

17 jan: Weber in Amsterdam, college enz. begonnen over de hele linie. Max heeft zo’n spit in de oude rug, kan niet eens zijn jas aantrekken. Practicum bij Sluiter…..

21 jan: Midzomernachtsdroom in schouwburg in Haarlem. Joh. De Meester als Oberon. Magnifiek

25 jan: Bezoek op ’t museum voor Nel de Rooij van de lijfarts van de sultan van Siam Malcolm Smith. Is type die krokodillen en slangen in z’n tuin te Bangkok houdt en Javaanse otters in z’n slaapkamer. Baasje zegt dat ’t een hondenbaan is met die harem van 500 vrouwen: iedere dag een bevalling

28 jan: Wich en Toos gaan naar Ferrero om bij te spijkeren. Goed middel

29 jan: Dierkundige Utrecht. ’s Morgens eerst met Red. lunchen in de stad. Vertelt allerlei aardige dingen. Toen op schelpenkamer gewerkt met Atie, samen naar Ut. Vergadering druk bezocht…….. Teruggereisd met Redeke, Atie, Metzelaar, van der Horst en Bierens de Haan, als samenzweerders in de trein zitten bomen ….. Wertheim is een tamme idioot

30 jan: Constituerende vergadering van hydrobiologisch clubje met Weber, Redeke, Romijn etc. Ook Geertje en Jan Hofker. Moet van Weber als kachelkoelie fungeren. Verder niet veel an. Samen geluncht. Weber erge haast laat mij sjouwen. Vogelverschrikkers van ornithologische (Beaufort, B. de Haan e.a.) ook in het restaurant. ’s Middags met Hofker door aquarium en tuin gewandeld

31 jan: Na college Weber met baasje en Nel de Rooij zitten bomen. Max vertelt verhalen uit de oude doos van Artis. Echt genoeglijk.

1883: een tapir had luizen, ter desinfectie wordt zijn huid gedrenkt met petroleum, daarna aangestoken en dan staan ze nog verwonderd dat het hele dier in vlammen opgaat. Jongens gooien vele ruiten in ’t lab in. Weber en Oudemans, toentertijd assistent, hollen ze op een goede dag achterna en sluiten ze op in de WC aan de overkant, brullen zonder eind. Kerbert overvalt ’s nachts de kerel die het aquarium van vissen moet voorzien en ze telkens weer vergiftigd om nieuwe te kunnen leveren
’s avonds met Jordan en faculteit gegeten. Daarna lezing, erg goed en helder. B. de Haan toch nog gekomen, aardig van hem, aristocraatje met zijn gereserveerde houding…. En daarna nog met B. de Haan er over zitten na filosoferen. ’n Aardige heldere kerel. Goed materiaal zegt Jordan van hem

1 febr: Ben nu een poosje van de mollusken af en aan verdroogde en beschimmelde ….? gezet

2 febr Wicher en Toos eclipsed ’t was hard nodig

3 febr. Practicum zoölogie

6 febr Genoeglijke dag. Strasburger Streifzüge aan de Riviera en vergroting van het ezeltje van Porto Maurizio gekregen!

12 febr Met Kees Dr. Op schelpenkamer zitten werken en ’s avonds samen naar Elektra van Sophocles

14 febr: Weber in grappenmakersbui. Separaatje van een aardig stukje van klein baasje gekregen

15 febr : Colloquium Sluiter Tine van ’t Hoff praat over de cellentheorie van Rohde geeft weer een heel nieuw licht en vernielt het oude bekrompen cel=kamertje begrip.

27 febr: Hydr. Club Kofker praat over ….. Heel goed. Er waren weinig mensen maar het was gezellig

28 febr : Wich en Toos blijven nog een maand. Nel de Rooij op haar achterste benen over de melkkan en de suikerpot. Ouwe zure!

6 mrt: Telkens gezellige brieven met bloemetjes uit ’t zuiden En gelukkig betere berichten

10 mrt: Met baasje en frêle ventje in Artis koffie gedronken, echt knus

15 mrt: Vanavond en morgenavond lezingen van Driesch uit Keulen Heel duidelijk en helder en o zo prettig om naar te luisteren…. ’n Fijne vent

16 mrt: Onder de koffie prettig met B. de Haan over gisteravond zitten praten. Krijg Philosophy der … van hem te leen, en ’s avonds vervolg van Driesch of liever heel anders. Nu moeilijk en van tijd helemaal de draad kwijt, maar toch met plezier zitten luisteren en filosoferen. B. de Haan is er ook weer, mooie geacheveerde vent.

17 mrt: B. de H. brengt mij Philosophieën der organischen en zijn dissertatie. Wat aardig!

19 mrt: ‘n kistje met citroenen en aloetjes uit ’t zuiden! Gezellig allegaartje, en twee muilezelbelletjes.

’s Middags op schelpenkamer aan Geyer zitten schrijven, leuk die correspondentie

30 mrt: Dezer dagen fijn zitten werken aan Zuiderzee monografie. Mollusken schiet goed op, Biozoën minder, maar dat moet zeker nog komen. Vandaag een vleermuis zien vliegen. Ook een boel zitten lezen en met Annie van der Sleen het huis van Toos en Wich schoongemaakt.

31 mrt Weber schrijft brieven met keverbevliegingen

1 april Op audiëntie bij Kerbert, die buitengemeen beminnelijk was

2 april 8.50 p.m. Toos en Wicher terug uit de Riviera. Toos goed, Wicher moe. Hebben veel mooie zaken meegebracht en dadelijk uitgestald….. Kleuren lumiere foto’s, gedroogde planten en duizend verhalen

4 april Half 12 naar Den Helder. Daar dadelijk een heleboel uit de bibliotheek meegesleept om ’s avonds daar te lezen. Naar Huisduinen gewandeld.

5 april ½ 10 planktonvloed, weinig wind. ……..

6 april Plankton 9 uur hoog water, ruw weer in de haven overkiepende golven. …… Veel rijker d.i. veel meer afwisseling dan gisteren. Half 2 in kaplaarzen het wad op…..

7 april 10 uur ebbend, veel wind, veel zon. Haven woelig. Plankton vuil en niet rijk. …. Veel literatuur doorgekeken

8 april Vrijdag zonsverduistering, gek licht, zitten door glaasjes in de tuin te kijken “En daar zitten we de dames nou alleen maar naar de oude maan te loeren” onrustige vogels. Lugubere kleur van de zee.

Plankton half 10 vloed, vuil, veel wind zelfde dingen als de vorige dagen …. 11. ½ Bierens de Haan arriveert. Eerst visites afgestoken bij van Goor en Geertje. Toen samen gaan koffie drinken in Den Burg. Pet gekocht omdat het zo stormde. Half 2 het slikwad op…..

9 april Plankton 10 uur vloed. Storm! Meest hetzelfde als de vorige dagen….

10 april Prachtig weer! Fietsend door Aerdenhout rij ik B. de Haan haast omver. Zag er weer piekfijn uit. Daarna met Wicher en Toos in de wi vogeltjes liggen kijken.

12 april Mr. En Mrs. Hickson op visite en ook ’t prinsesje. ’n Veelbewogen dag!! Beaufort naar Engeland

15 april Beaufort opeens weer aanwezig, is niet naar Engeland vanwege de staking, maar zal nu toch binnenkort gaan. Voor Geyer van allerlei zitten uitzoeken. Aardige correspondentie met Woodward en van H.

19 april Met Beaufort en enige oppassers kasten verhuisd om ruimte te krijgen Bierens de Haan komt ook nog een kwartier kletsen en lachen

22 april Heel genoeglijk met B. de H. zitten koffie drinken. Op Dierkundige moet ik thee schenken. Komiek!

23 april Oppenheim op visite op ’t aquarium, vertelt allerlei aardige dingen. Erg nuttig voor de Duitse conversatie

25 april Weber over de vloer, erg gezellig en vol verhalen. Is erg blij dat die van Oords netjes verzamelen kan voor de Spitsbergen expeditie.

27 april Met Wicher in Naardermeer geroeid en gevist en gepraat. Prachtig weer, Dotterbloemen in bloei…. Riet nog laag …..

29 april Indische week lezing Koningsberger. Daarna Abendanon (deze was stom vervelend) Toen B. de Haan gaan opzoeken in zijn loods. Aardige kamer, aardige boeken, aardig mannetje. Samen de theeboel voor morgenavond gaan inspecteren. Toen samen koffie gedronken in Artis.

30 april Eerst Weber, daarna Redeke, daarna de jongetjes (=bestuur Dierkundige) over de vloer op ’t aquarium Tot slot Wicher. ’s Avonds vergadering, ik stout zitten lachen Geen thee want de boel was helemaal niet klaar.

3 mei Kleine baasje weer terug, vol verhalen over Engeland. Houdt ook wel van een praatje!

7 mei Anatomendag. Atie vecht met ….? Allerlei grappige mensen gesproken. O.a. een hele tijd met Versluijs staan praten.

9 mei Weber met ’n halflamme arm, omdat hij aangereden was. Erg hulpbehoevend maar vol fut en erg genoeglijk

10 mei ’s morgens vissen van Sunier? Met z’n vieren zitten uitpakken, hard gewerkt

13 mei Op de fiets naar Amsterdam met Atie. ’s Middags aan de Zeeburgerdijk gevist.

19 mei ’s middags met klein baasje vissen van Dammerman uitgepakt. Stonk erg

20 mei Hele dag achter Dammermans visjes van half 10 – half 1. Baasje doet leuke verhalen van zijn studietijd, van zijn expedities met de beschilderde Papoeaas Daarna gaan koffiedrinken met van Oordt er nog bij en later Bierens de Haan, die in Geneve gezwierd had. Heerlijk onder de bloeiende kastanjes een hele tijd zitten zwammen. Toen rondgekuierd in de tuin en bij allerlei mogelijke en onmogelijke beesten staan kijken en lachen. ’s Middags weer gestinkvist. Uitnodiging van Portielje om een Zuid Afrika film te zien, waar ik met Atie ’s avonds heenging.

23 mei Klein Sleentje met goed succes zijn intree in deze onze wereld gedaan. Weber over de vloer voor een hele week omdat hij in Wijk aan Zee logeert.

24 mei ’s morgens met baasje gestinkvist, voor ’t laatst.

25 mei Met vader en tante B. door Artis geboemeld. Heerlijk warme dag. Nieuwe aalscholvers door Metzelaar van Lekkerkerk gehaald. Ruime van Brederode in aanbouw

27 mei Met Non en Marietje Westerdijk in de duinen van de waterleiding geluilakt, ’s avonds met Non en Atie en broer geroeid op Spaarne. Heerlijke avond

28mei Redeke komt 1 ½ uur praten, nieuwe vis voor de fauna…. Veel afgesproken over Zuiderzee en Helder. Genoeglijk zitten praten

30 mei Met Nel en Baasje weer vissen e.a. rommel gesorteerd in de verschillende stilletjes. Mevr. Weber op ’t toneel, klein druk vrouwtje

31 mei Met B. de Haan zitten koffie drinken en hem uitgehoord over Grenoble en het Pelvoux gebied. Fijne inlichtingen: ik krijg ook nog wat foto’s te zien. Hij was weer eens aan de zwier geweest in Brussel

3 juni Vogelexcursie van Bussum via Ankeveen naar Vreeland met v.d. Moer….. Veel regen, op de dijk van de Horstermeerpolder. …. In Vreeland even naar de Meerval gegaan waar Geertje en Nel waren.

6 juni B. de Haan op ’t museum mobiliseert iedereen om de naam van een vogel te ontdekken. Doet samen met baasje hele verhalen over de excursie op Texel van ornithologische. Donderdag mag ik foto’s van het Pelvaux gebied komen kijken! Echt enig!

7 juni Zit ’s morgens knus met Weber in de tram, houdt hele verhalen. Mevrouw om 11 uur op ’t museum, beiden vóór de koffie af. ’s Middags met baasje uit het raam bij de WC naar de losgebroken Javaanse arend zitten kijken. Maakte grote glijvluchtbanen over de tuin. Van der Feen uit Utrecht over, doet hele verhalen aan de koffie bij Non.

8 juni Met Wicher, Atie en Nel de hele dag in Naardermeer. Fijn geroeid en lepelaars en sternkolonie met eieren en jongen…..razend veel libellen, die met het mooie weer veel te vlug waren om te vangen, Plankton gevist, Thijsse gesproken

9 juni Om 11 uur naar B. de Haan foto’s gaan bekijken. Veel gepraat en gekeken, zwak ogenblik van ons allebei. Door Artis geboemeld, bij de otters een hele tijd stil gestaan, met Baasje koffie gedronken, die zo als hij me zag riep: Je hoeft niet te vragen of je in de Naardermeer geweest bent. Introductie gekregen voor lezing van Molengraaff. ’s Middags hele tijd met van Kampen staan praten, en heus heel genoeglijk. ’s Avonds brengt Wicher het bericht, dat we 21 juni in Den Helder mogen vliegen. Jongens wat zalig! ’s Nachts haast niet geslapen door de veelbewogen dag.

10 juni Met Redeke en Geertje en collegianten in Abcoude gevist, plankton bekeken en college gehad. Erg leuke dag, niettegenstaande het monsterlijke weer. Non doet gek en laat de hele familie schateren. Krijg van Weber ook nog een introductie. Enig dat hij aan mij heeft gedacht. In ’t vakblad staat een reuzestuk van ’t frêle ventje.

12 juni Om 7 uur met Atie naar Amsterdam, daar Geertje opgepikt en ter vergadering N.I.V. naar Arnhem. Lopen eerst Romijn tegen ’t lijf, later A.C. Oudemans. Om 11 uur stapt ’t bestuur binnen en hielden we zwaarwichtige vergadering met Sluiter, van Bemmelen, Bierens de Haan, de Beaufort, Redeke, Lomans en Weber. Van Bem. Tekent Atie uit, lijkt geen klap, baasje zit er om te grinniken en speelt voor stoute jongen. Bierens de Haan leest een keurig verslag voor. Beauforts rekening sluit met een hoog negatief saldo, maar “als je alles van alles aftrekt” valt ’t nogal mee.

Redeke ook al een fijn verslag en hoont B. de Haan met zijn “Alikruiken”. Ik mag 2 aandelen uitlaten, in de zondagse hoed van Weber, omdat ik de jongste ben. Na afloop vrij saaie koffiepartij, waar iedereen halverwege wegliep, de ‘”jongetjes”, erg ongedurig. Toen naar aquarium en museum Heide mij. Tamelijk dooie boel. Karpers van 1 – 100 jaar. Prachtige regenboogforellen in de kweekbakken buiten, werden gevoerd met gemalen milt. Ze honen mij, om een dubbeltje, dat ik niet over een richeltje kan lopen, toch lekker gedaan, maar kwam op ’t dak terecht. Beaufort zal mij eraf halen, en bij de afdaling val ik hem zowat om de hals. In ’t museum veel mooie opgezette vogels en andere beesten. Baasje zit overal aan en maakt ongelukken met speelgoedtreintjes die derailleren…… Op straat wordt de hele familie stop gezet omdat baasje zijn pijp op wil steken. Toen knapt net zijn laatste lucifer en hij gapt bij Bierens de Haan en strijkt hem voorts achter mijn rug af, om je dood te schrikken! Hij en Bierens de Haan af naar de auto van broertje Henri, terwijl Redeke, Bemmelen, Atie en ik in Sonsbeek gaan theedrinken. ’s Avonds met Geertje en van Bemmelen naar Zwolle en met Geertje samen naar Kampen.

13 juni Op de fiets van Kampereiland overgevaren over de wilde baren van de Ijssel. Gereden naar Kattenwaard met onderweg vissen…… Prachtige uitzichten op IJssel en Zuiderzee, gevist aan het eind van de strekdam van de ketel…. Naar Rampspol leuk weggetje over de natte delta tussen het riet. De zee slaat aan het eind er fijn tegenaan. ….

14 juni Van Kampen naar Genemuiden zonder oponthoud. Tijdens het overzetten over het Zwarte water plankton gevist. Naar Voorst van Vollenhove over een reuzendijk. Onderweg in kolkjes gevist, niet veel bijzonders, wat kevers en allerlei gewone dingen. Bij ’t begin van de Voorst ben ik in zee wezen verzamelen, palen op de schoeiing buiten afgekrabbeld, veel stekelbaarsjes…. Vegetatie heel eigenaardig…… Leuke kampeerhoekjes hier en daar. Telkens gevist en zo doorgegaan tot op de uiterste punt, die met basaltdammen is versterkt en heel ver in zee steekt. Door Vollenhove getrokken, leuk oud nest en toen op Blokzijl, Bruine kiekendief over de rietvelden.

15 juni Gevist in haven Blokzijl, toen per fiets naar Kuinre. Onderweg gevist in plassen en in de mond van de Linde… Bij de Tjonger nog gekeken, maar dat was niet veel, raar hobbelend over het hooiland gereden. Tussen Kuinre en de Lemmer weinig gevist …. Daar zagen we de V.I. de haven van Lemmer in tuffen. In de stad kwamen we Redeke al gauw tegen. Samen gegeten en ’s avonds veel en lang aan boord gepraat.

16 juni Om 8 uur haven van Lemmer uit, met schitterend weer en weinig wind. Lang en prettig met Redeke zitten praten. Veel aalscholvers over. Op Schokland gaan verzamelen, gevist langs een plas….. langs het dijkje naar buurt EUS, waar een kerk is, die voor nachtverblijf van de maaiers is ingericht. Verder daar ook een groep mooie iepen. Aan de palen van het haventje gekrabbeld, in de schrale weitjes schapen, 1 karekiet gehoord. ….. Kampen, Vollenhove en Urk van hieruit goed te zien. Op weg naar Kampen gevist met torpedonet, planktonnet en modderhapper. Mooi binnenkomen in de Ketel. In Pays Bas gegeten en krijgertje gespeeld. Nel Wibaut gaan afhalen en lang en zwaarwichtig zitten praten.

17 juni IJssel in morgenzon prachtig. Met R. vroeg de fietsen weggebracht en toen weggestoomd. Van Ketelmond tot Knar iedere 15 min. 20 cc planktong gecentrifugeerd om … ? te tellen, in verband met de mening dat haarden van ontwikkeling bij de mond van grote rivieren liggen. Voor Eem een waarneming, voor Muiden ook een. Geslapen en gegeten in Muiden en onbedaarlijk zitten lachen … Ook nog even gevist in de haven. ’s nachts veel wind.

18 juni Redeke al vroeg van boord naar Amsterdam. Hij vecht eerst nog op leven en dood met Nel. Bij Pampus vist Nel modder. Waarnemingen in de Gouwzee. Toen op Hoorn aan, kwamen daar net iets te laat voor de trein en hebben, terwijl we wachtten op de volgende, het stadje bekeken.

19 juni Vroeg op en naar Helder, Non in Alkmaar opgepikt. Intocht op ’t Z_S. Begroeting van Loman, Redeke en Johansen. Wordt al spoedig gerequireerd om Joh. Over de Nederlandse Mollusken bezig te houden. Vele vruchtbare gesprekken, ook de hele middag. Hij is leader of the Fishery investigations en boemelde in zijn jeugd in de malacologie

21 juni en 22 juni Gevlogen! 22ste ’s avonds bij Redeke thee gedronken en genoeglijk zitten bomen.

24 juni Naar Amsterdam en met Johansen koffie gedronken en de verzamelingen van Artis bekeken. Hij vond alles fijn, zeer vruchtbare gesprekken.

25 juni Vergadering Hydrobiol. Club, lezing Nel Wibaut. Allerlei bekenden, door de grachten gevaren….. Lunch in Artis, werd ik tussen Johansen en Redeke geplant, en kreeg aldoor complimenten dat ik zo netjes Engels praatte en je had ’t eens moeten horen!! ’s Middags weer door de grachten …. Nagepraat bij Zomerdijk … en later op ’t station van Amsterdam met Johansen. Terug naar Helder

26 juni Zondag. Met Non per Dageraad naar Texel, toen gefietst naar de Koog van daar gewandeld naar Slufter….. Slufter vol vogels. Doorbraken zeereep vanaf een topje goed kunnen zien …..

27 juni Hydrobia onderzoek voortgezet, veel preparaten gemaakt

28 juni Naar Schier en sponzen gekord, kwallen en zeegras en jonge geepjes drijven voorbij, ’s middags Bryonoa gefixeerd….. Non naar Amsterdam

29 juni Stilletjes alleen…… Gelachen met Van Goor en Geertje. ’s Avonds Geertjes nieuwe kat gaan bekijken

30 juni Nog stiller, niemand anders gezien dan Simon. Hydrobia’s zitten tekenen en radula’s uitgekookt. Non terug

1 juli Veel literatuur opgezocht en intensief zitten lezen. Gekrabbeld aan kolenschuit…..

2 juli Over lange dam gewandeld en wieren gezocht. Veel vliegpuntjes met een bedroefd gemoed nagestaard. ’s Middags nog plankton gekeken en afscheid genomen van dit fijne oord. Van Redeke een mooi boekje gekregen en van Mevrouw een kopje thee. Uittocht naar het station en naar Haarlem

4 juli Braaf weer naar Amsterdam. Baasje doet verhalen van Engeland en ik van de vliegerij, haast wel een uur staan praten

5 juli Loop om 12 uur B. de Haan tegen ’t lijf en we gaan koffie drinken en eerst naar zijn otters kijken, en naar de rare springbeesten met de pluimstaart. Later komt Baasje erbij en doet malle verhalen: van de portier die Japans sprak. Gaan weer naar het rare beest kijken, dat nu slaapt. B. de Haan tikt het met zijn ring wakker. Baasje: Mijnheer ’t is 7 uur, scheerwater staat klaar! Gelachen bij het cavia huisje en de nieuwe aardwolf, de zeehond had zand in zijn oog!

8 juli Kaartje gekregen van Ka en Greet, met Pa en tante Kitty in de apentuin

12 juli Koffie gedronken met Bussy en baasje, en reusachtig zitten lachen

14 juli Weber over de vloer. Dat ik zulke fijne kevers van de Zuiderzee gestuurd had! En dat mevrouw zo graag had willen vliegen! Mevrouw de Beaufort en Charlie op bezoek. Zij vraagt Weber en mevrouw te logeren. W: ik moet dat eerst met mevrouw overleggen, want ik sta erg onder de plak, krijg maar een kwartje per week om mij te laten scheren! Mevr. B. en dat maakt u nog op ook, want u laat uw baard staan. Kleine Charlie snoezig met zijn hoge stemmetje Dag Professor! Ik word op boeken uitgestuurd naar de UB, ben daar 1 ½ uur zoet en kom met 6 oude knarren aandragen in ’t restaurant, waarop Weber me inviteert te blijven koffiedrinken! B. de Haan en baasje er ook bij, lang en leuk zitten praten. Toen ’t paardje gaan bekijken (shetland pony jong) waarvan baasje zegt, dat ’t op een plankje moet met wieltjes eronder! ’s Middags komt Weber centjes poffen!

18 juli Weer met Baasje en Bussy koffie gedronken, steeds buitengewoon genoeglijk. Bussy is een zot en vertelt alleridiootste verhalen

19 juli Met Atie op blouses en paspoorten uitgeweest en ’s avonds heerlijk geroeid.

21 juli Weer met de drie jongetjes druk zitten zwammen en aan tafel B. de Haan voor de mal zitten houden. Dat hij pruimen wou. Rozententoonstelling bekeken en eruit gesmeten. Etnografische studie van B. de Haan aan kinderen in lokale klederdracht “komen jullie uit Walcheren?, Nee uit Groenlo meneer”.

22 juli Weber over de vloer. Baasje zitten naaien. Max zegt dat er teveel mensen komen en over zoveel duizend jaar is er geen eten meer, analoog verhaal van De Bussy. Iemand vertelt over 700 mill jaar geeft de zon geen warmte meer, een ander: wat zegt u, over hoeveel jaar? No 1 700 mill jaar. No 2 O gelukkig, ik dacht dat u zei 7 mill jaar en ik schrok al.

6 aug: 5.30 p.m. per trein naar t zuiden. Jonker komt in Den Haag, Annie en Dee Gerhards en R. Bolle in Rotterdam erbij, gepraat, gelachen. Hetzelfde gedonder bij de grens.

7 aug: Zonder ongelukken in Parijs, eerst bagage naar Gare PSM gebracht, toen gaan boemelen in de stad, per bus naar Madeleine, Pont Alexander, Eiffeltoren. Er bovenop geklommen en een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. Leuk gekrioel van auto’s en mensjes beneden. Ergens koffie gedronken en na de koffie met Wicher op Champs Elysee naar de zondagmiddagherrie zitten kijken, enig, dat gevlieg en gesnor door elkaar. Naar Arc de Triomphe en een beetje op de grote pleinen rondgewandeld. Dome des invalides, maar Napoleon was dicht! Notre Dame van binnen en van buiten bekeken. Prachtkerk, 4 zuilengangen en helemaal in subtiele mystieke kaarsverlichting. Vaandel inzwering en optocht door de kerk. Net een droom of een sprookje dat niet meer in het woelige hedendaagse leven thuishoort. Om half 8 op de trein naar Grenoble, toch niet zo erg prettig om 3de klasse te reizen

8 aug: Zonder bestolen of aangerand te zijn veilig in Grenoble half 10. Ontbeten en gewassen in restaurant en toen stad in voor inkopen. Aardige plaats, maar op dat ogenblik smoorheet. Iedere straat afgezet met een hoge berg, ligt helemaal in de vallei. Ongeveer half twee per trein naar Bourg D’oisant, klimmen, stomen over Uriage Visille door het dal van de Romanche een fijne bergbeek, die hoe langer hoe nauwer en woester wordt. Dalen die opengaan en bergpunten die opzij schuiven alsof ze weggezet worden. Watervallen, sneeuw! Na 4 uur gestoomd eruit in Bourg D’oisant en met 1 wagentje en Jonkers fiets naar een kampplaats gezocht langs de Romanche. Hagedissen rennen over de stenen, eentje gevangen. Plekje gevonden, waar appels groeien. Gegeten, gedronken ( en niet zo’n beetje) geslapen, bij de wilde spinnen af.

9 aug: Laat op, heerlijke zon, alles sprinkhaant, gewandeld door weitjes in de buurt. Veel bloemen, vlinders …. Een fijn oord. …. Terug geklauterd om aan dat werk te wennen en vanaf de hoogte prachtig uitzicht op de geplooide rotsen van Bourd D’oisant. ’s Middags naar de cascade achter het dorp. Fijn lawaai en verstuivend water, lekker koel. Er langs geklauterd, over een onmogelijk paadje, tot je inn de ketel kon zien. Boodschappen gedaan in stad en gegeten en geslapen!!! ’s Avonds geitenmelker. Wandeling met vallende sterren en golven van kou en warmte.

10 aug: Jonker jarig, geven allemaal een nummertje ten beste, ikke op de zuigblaas, Atie aan het lijntje in de Romanche, Wicher met het klimtouw in de Poirier. Gewandeld door de weitjes naar de verbreding van het Romanche bed. Door oerbos en jungle, over kreken en zijarmen geklodderd en bramen gegeten, tot we op de grindbank in de stroom stonden. Veel mooie bloemen uit het natte land. … met keien gegooid en over kreken gepoolstokt. Na dit harde werk ’s middags een beetje geluilakt. ’s Avonds gezongen.

11 aug: Opgepakt en op stap voorbij Pont St. Guilherme naar de richting van Le Fréney. Onderweg buien in de lucht. Door het Romanche dal dat hoe langer hoe nauwer wordt en ook fijn woest. Het klimt wel erg, maar dikwijls houden we stil om te drinken, of bloemen te plukken of te fotograferen. Pont D’auris snoezig. Het tummelt hier en daar, het regent ook hier en daar. Plotsklaps ging de regen stromen, wat de tocht verhinderde. We schuilden onder hoge bomen, tot de buien verminderde. Leuk! Dat rijmt. Kamp opgeslagen bij de Chatelard …. Het was overal fijn opgefrist

12 aug: Toos jarig, maar hier treft ze ’t niet met het weer, nat, mistig, de wolken trekken door het dal, zo nu en dan zitten wij er in, en dan regent het. Met paraplu en capes uit. Ikke natuurlijk mopperen, wandelen naar boven, nog meer regen, geschuild bij M. Arnold Gravier, die hele verhalen houdt. Toen ’t opklaarde weer opgestapt en steeds hoger langs Bonce, waar we koffie dronken, naar Mont de Lans. Gletsjer, mooie bloemen en veel slakken op het pad. Dorpjes erg armoedig, en nog erger vuil. Alles gedekt met leistenen uit de omgevende groeven. Bij Mont de Lans langs een fijn steil paadje afgedaald op le Fréney, daar inkoppen gedaan, naar de post geweest en al varentjes verzamelend voor Artis terug naar het kamp. Gekookt, gegeten en ter ruste.

13 aug: Helder, en op de omringende bergen nieuwe sneeuw, wat een leuk gezicht. In alle geultjes van zo’n lobbes van een tulband ligt suiker, Lichte ijle nevels trekken op. Kamp hier opgebroken en naar Le Fréney gewandeld, met een lang oponthoud bij een ader van kwarts, die in de prachtigste kristallen naar buiten kwam. Wicher klimt er in en bij iedere hamerslag springen de glinsterende diamantjes je om de oren. Inkopen gedaan in de rijdende winkel die op zaterdag de dorpen afgaat. Naar Le Dauphin door de gorge de L’infernat. Dat was wel woest, want als je hier ’s nachts alleen zou moeten blijven, zou ik het stellig wel eng vinden. Bij Le D. verbreedt het dal zich tot mooie wei- en rietlandjes met leuke geiten en bruine koeien. Brug bij Le D. op 1000 m. hoogte precies. Gekampeerd in een weilandje aan de Romanche met een prachtig uitzicht op het rivierbed en de stroomversnellingen, het mooie dal dat zich slingert en van beide kanten grijpen de berghellingen over en langs elkaar. De inboorlingen komen praten. Jonker moet sla of hoe je dat van bietenlof en uitjes eten, vindt dat maar zo-zo.

14 aug: Jonker gezwommen aan het lijntje, wordt ook bont en blauw gemept op de blokken. Geprobeerd om een door of overgang te vinden over de Romanche bij de tunnel, mispoes en weer terug om inkopen te doen in het dorp. Daarna ikke met Wicher langs overkant door het lariksbos gewandeld, bloemetjes geplukt en plotsklaps de cascade der la Pisse ontdekt. ’s Middags langs muilezelpaadje naar leisteengroeve, smerige klimpartij, slangetje en veel mooie bloemen. Lugubere tint van de leisteenberg, leuk gezicht op de vlakte, niks leuk dat geklauter. Op weg naar cascade langs zigzagpad op een hi-ha-holletje naar beneden.

15 aug: Op weg naar Le Fréaux. Het klimt nog steeds, onderweg van afstand tot afstand eens bij de Romache gaan kijken. Veel mooie bloemen. Telkens verwacht je om een hoek een groot gletsjerpanorama te zien, maar telkens is er weer een hoek. Fabriek van lavendelolie… mooie pol gekiekt. Koffie gedronken aan de Romanche. Courrier opgepikt voor de post. Langs leuke, uitgerafelde cascade, die buiten over een tunnel loopt, naar Le Grand Clot. Loodmijn en andere berg en waterwerken. Grote afgestorte blokken overal. Telkens zie je iets meer van de gletsjers, maar nog niet een echt panorama. Tot eindelijk vlakbij les Fréaux, daar troont opeens een “diadeem van diamant en paarlen, het grijs gegroefde hoofd van veel gedachten moet”. Kampeerplek op het terrein van een boer, onder de lariksen aan de Romanche tussen les Fréaux en La Grave. Fijn de gletsjerpartijen bekeken en toen het kamp opgeslagen dat nu een week zal blijven staan.

16 aug: Met mooi zonnetje vroeg op en naar de voet van de Meye gletsjer (van dat weggetje, mooie grote plaat later in Grenoble gekocht). Het was ook weer een beroerde klimpartij en beekjes, klontjes en alcool de menthe Rickles deden hierbij uitstekende diensten. Aardige bergweitjes, maar flora erg op haar retour, gentiaan, Edelweiss, mooie uitzichten op de gletsjers. Toen kwamen we aan de morenen die voor en op de gletsjer ligt. Wat een rommel gruis en blokken is daar bij elkaar. Gletsjerpoort met beek. Treden gehakt in het spattende ijs. De echte witte gletsjer was nog een heel eind verder. Over de eindmorenen en de door stenen bedekte ijs geklauterd, tot 2000 meter, rare scharrelpartij. Langs zijmorenen terug om dat te voelen. Toen op een holletje over de weitjes terug om de courrier op te pikken. Gloeiend hete dag. ’s Middags geluilakt, genaaid aan Wich zijn broek, geschreven

17 aug: Op weg langs een muilezelzigzaggetje naar het kapelletje van Le Charelet. Nog aardige plantjes al was er veel uitgebloeid. Over bergbeek gestoken naar het plateau de Paris, telkens wordt het panorama op de Meye mooier, zie je meer gletsjers tegelijk. Veel en mooie edelweiss onderweg en zwermen sprinkhanen, concertzaal. Niet helemaal op het plateau geweest, maar toch fijn hoog genoeg om het panorama fijn te zien. Mooie zuivere lijn van sneeuwveld van de Mont de Lans. Lang zitten kijken. Koffiegedronken, ikke gemaft en daarna op een huppelholletje terug langs een troep koeien naar de beek. Hier weer gedronken en in bedaarder pas terug naar ’t kamp. Jonker wil met alle geweld door de meest halsbrekende paadjes, die eigenlijk niet meer dan regenbeekjes zijn. Energieke kabouter!

18 aug: Donderdag, met vies motregentje op weg naar Col de Pacane eerst een eind het La Meye paadje, toen over brug over torrent de la Meye door het lariksbos omhoog, niets geen prettig werk voor uitsluiten mooi weer optimisten. Framboosjes, bosbessen en aardige bloemetjes. Langzamerhand hield het op met zachtjes regenen. Alpenroos uitgebloeid, Edelweiss in het rotsblok bij kwartsgang. TE land gekomen op een oude begroeide zijmorene (geen bomen, maar alles laag struikgewas) en daar langs omhoog naar nieuwe zijmorene. Na de koffie hierop rond gehobbeld door leem, blokken gruis en ijs. Een heidense bende met onweerstaanbare kracht en onvergelijkelijk geweld van de rosten afgeslepen en hier op een grote hoop gegooid in de meest liederlijke wanorde. In spleten gekeken met ijspegeltjes en bruggetjes. Nat, modderig en koud terug en ons gewarmd bij de primula’s ’s nachts storm en bolderige windvlagen. Van twee tenten het dak gescheurd. Toen alle kippen op stok. De voorpaal kraakt griezelig. Dee angstig: breekt hij al? Wicher als waakhond bij ons voor de deur. Gelukkig geen koude nacht.

19 aug: Regen en nog veel wind. Thuis gezeten en de stormvogel genaaid. Was een hele kluif en het ging zo’n pijn doen in je rug. Goed dat er veel meisjes mee waren. Saaie dag, maar toch nog wel eens gelachen. ’s Avonds droog, naar de maan gaan kijken.

20 aug: Nog meer genaaid: Jonkers dak. ’s Middags wat droger, toen gauw andere tent opgeslagen en veel te drogen gehangen. Toen weer regen. Romanche staat veel lager doordat de sneeuw niet smelt, maar is een kokende schuimende modderboel geworden. Cascade de Fréaux spuugt modder. Mooie maan, gletsjertocht gaat vandaag niet door.

21 aug: Goed weer, wordt hoe langer hoe mooier. Om 12 uur koffie gedronken. Atie fuift op vruchten op water. Zalig! Om 2 uur met gids Pelissier de hoogte in voor de gletsjertocht naar de Col de la Laure (3500 m) De eerste dag tot een Refuge van de Franse club Alpine. Door prachtig lariksbos, toen door alpenweitjes, tot slot door bloklawine om het Lac Puy Vachier, mooi blauw bergmeer, vlak achter gletsjerwal. Gegeten in de refuge waar de gids kookte en thee zette. ’s Avonds om de warme kachel gezeten en onder een heleboel dekens naar bed.

22 aug: Om 4 uur komt de gids kloppen. Wij op, bij maneschijn en om 5 uur eerst door blokken, late door de sneeuw bij opkomende zon naar boven. Zonnegloren op de Rabeau was net of ’t niet echt kon zijn. Vóór het aanbinden nog een hapje en een slokje en toen aan ’t lijntje er op los. Leuk loopt het in de lage nieuwe sneeuw. Zo stilletjes over de sneeuw en het ijs, langs spleten en diepe ravijnen over sneeuwbruggetjes, waar ik steeds inzakte naar boven, steeds verder en hoger. DE zon werd lekker warm, de sneeuw daardoor slikkerig en nat. Grote ploegvoren in de glacier du Mont de Lans, wat een gezicht. Het panorama nam aan wijdte en compleetheid toe, de gids zei telkens welke topjes het waren, maar dat kon me niet veel schelen. Mont Blanc was ook even te zien. Op de Grandes Rousses lag ook een grote sneeuwkap. De tocht wordt hoe langer hoe vermoeiender, ook voor de gids, die er zelf het eerst in wegzakt en zo ons pad moet banen. Bij de col komt een gemene wind opzetten, die je ribben deed klapperen. Op de Col een stukje en een slokje, maar koud, niet te beschrijven! Wicher nam nog een half dozijn foto’s maar Jonker rinkelde te veel met zijn botten. De gids had het ook koud en was er voor te vinden om maar weer heel gauw te dalen. Jammer want het panorama naar de kant van La Berorde was ook wel de moeite waard, om eens goed te bekijken. Om warm te worden ging het eerst a grande vitesse naar beneden, maar dat houd een lage landmens ook niet lang uit en ik viel dan ook telkens om, uit gebrek aan adem. Dus kalmer aan nog om en over een paar spleten getrokken, die spleten nog eens terdege bekeken. Op de Col des Rugauts afgebonden en door de sneeuw eerst lopend, daarna glijdend naar beneden. Een mooie toestand, zo moest het altijd kunnen gaan. In korte tijd weer naar het refuge, daar wat gerust, nog eens goed uitgekeken en toen al bloemetjes plukkende naar beneden. Melk gedronken in het Chalet en de weitjes dwars door op het van ouds bekende huppelholletje. ’s Avonds in het kamp stijf als harken. Jonker heeft Lauze benen.

23 aug: Tera houdt rustdag, schrijft, naait, klungelt hier en dol du aar wat an, in 1 woord, doet niets. De anderen nog eens de morenen bij de Col Du Pasave op. Naar ik meen geen nieuwe gezichtspunten, alleen versterking en vervollediging van het beeld van 18 augustus

24 aug: Atie vangt een gele kat om in Jonkers rugzak te stoppen. Madame propriétaire kwaad!. Opgebroken en naar Bourg S. O. gewandeld met een smerig regentje. Ik natuurlijk mopperen. Weinig nieuws, alles nog eens goed opgenomen. Bij Bourg S.O. was goed te zien wat de regen uitgespookt had, door hele regenbeken de weg over te zenden die nu door de cantonnier opgeruimd werden. Van de moeder van Charlotte veel appels gekregen en fijn gekookt en gegeten en geslapen. Gelukkig droog en helder weer.

25 aug: Heel vroeg op, ingepakt, boedelscheiding gehouden en tegen 10 uur a half 11 op weg naar het tramstation van B.S.O. Nog wat bloemetjes geplukt, gefotografeerd, een dernier adieu aan Perrin, de Romanche, de rotsplooiing en nog meer bekenden en toen in het hobbelpaard naar Grenoble. Mooie uitzichten onderweg

26 aug: Parijs weer. Geweldig druk. Van bus en tram, etc. ’s middags fijn rustig in het Bois de Boulogne gelegen en geslapen met Wicher, terwijl de anderen door Louvre en de boulevards wandelden. Samen gegeten en om 10.15 naar Brussel

27 aug: Vroeg in Brussel. Eerst de stad doorgeboemeld, langs Bourse, Markt, St. Gudule, Palais Royal naar musee D’Hist. Nat. Waar Rutot ons allercharmantst ontving, rondleidde en een troep belangrijks vertelde. Heerlijk zuidelijk museum met de Grande cavalarie van dinosauriers mammoeten etc. Op Rutots kamer de Ahuengallerie langs gewandeld en stuk voor stuk besproken. Enig! Om half 3 op de trein naar Holland en om half 9 thuis. Fijn uitgeweest!!

1 sept: Weber in Amsterdam gaan opzoeken. Eerst een hele tijd met Beaufort staan kletsen, die als een braaf baasje de hele vakantie doorgewerkt heeft. Van alles moeten vertellen. Toen kwam Max en gedrieën naar de huldiging van de Meyere, die aftrad na 2 jaar conservator insecten op Artis te zijn geweest. Speech van Kerbert en Steenhuizen. Archiefkast en vanghoekje! Na een heel gesprek met mevr. Kerbert terug naar ’t museum waar weldra mevr. Weber aankwam. Geweldig zitten redeneren, voortzetting aan de koffietafel en gelachen!! Na de koffie met mevr. W de paardjes gevoerd, en haar toen op de tram gezet. Nog wat nageboomd met Max en baasje. Mollusken aangekomen. B. de Haan schijnt weer terug te zijn uit Zermatt. Hij gaat in het najaar toch bij …. Werken Wel, wel!!

8 sept: Met Wil Dozy ’s morgens in de apentuin geboemeld en veel nieuwe dingen bekeken. Aan de koffie zweefde de zeearend weer in grote kringen boven ons hoofd.

12 sept: Met Wich ’s morgens om 7.47 naar Helder in vliegtenue. In de trein regenbuien. Aan de koog gekomen, geen denken aan uitgaan. In longroom rondgeboemeld. Veel oude vrienden en een troep nieuwe. Met de commandant terug en wel aardig staan praten, toch een vreselijk uit de hoogte kereltje. Daar geluncht. Ikke moest prinsheerlijk naast Doorman. Na de koffie plotseling goed weer en wij er vandoor Goed ingepakt. Ik weer met Tekenburg 2.04 stijgen in korte spiraal boven de Koog in F4. Daar wachten we een poosje op Wich en Senderink, maar die motor had gekke bougies en kwam voorlopig nog niet. Mooi is de stelling. Wolkschaduwen. Wat is die kop van Noord Holland klein! Naar ’t zuiden op Wieringen aan. Het is hier niet koud. Stoombootjes in de Wieringermeer. Steken over 2.09 Zakken bij het binnenlopen. (in het Westen plassen achter de dijk, overal van die inlagen. Hele kust is bedijkt, dat had ik niet gedacht, meende n.l. dat door de keileemkern Wieringen veel hoger lag dan zeeniveau. 1 plas in het W. doet aan keileem denken. Kuifjes op de golven. Zuiderzeewerken nog niet veel zaaks, een haventje aan den Oever. Draaien 2.15 en gaan langs Zuidkant terug. Waarom zie je niets van de F6. Onze eigen schaduw op zee en land. 2.21 weer aan ’t eind en we gaan nog eens! Friese kust, Stavoren vaag. Karretjes op grindweg komiek. Het is niet helemaal helder, jammer. De kameraad laat op zich wachten (we zouden nl. exadrille vliegen) Stijgen en op de Koog aan, wordt nu koud, toch mooie zon. Zitten haast in de witte wolken, naast een bui, door mist. Daar komen de pluizen aan. Wij er boven. Onze schaduw in een aureooltje, het is maar op een bepaalde laag, soms zag je het niet. Op het terrein van de Koog staan een boel machines. Enig in de wolken, tussen de wolken en toch uitzicht. We gaan geloof ik naar Engeland. Boven Schulpegat 2.44. Steile witte wolk met een donkere schaduw. Rose getint, mooi he. Overal die dikke koppen en klodders en een stralend blauwe hemel die als een koepeltje er op rust. Heerlijke frisse berglucht. Daar klimt hij in de hoogste top (2200 m) en toen een overzicht zo prachtig! Zet motor af en gilt: Mooi he! Dalen en slikken. Duurt lang want hij daalt geleidelijk. Druppeltjes langs de dekken, waar zouden we uitkomen? Nog steeds mist. Wat doen we nou raar. Komen juist boven de stelling uit. Daar is nog een andere machine, floept achter een wolk (Soesterberger) die gaat nu dwars over Texel. Wij boven Marsdiep 2.55 Op Onrust windduintjes prachtig. Heuveltje is net een likje appelmoes op een gele pannenkoek. Oh wat doen we nu raar en wat een wind in je buik. Dageraad heeft haast. Er ligt een grote boot voor anker. Het witte kerkje van den Hoorn. Gaat laag over ’t water en om de klok heen. Duinterrein langs gevlogen. Ten zuiden van de Koog zijn in het binnenland oude parabolen. 3.221 bij de slufters, blazige wind. Vluchten witte vogels, de kameraad in de buurt. Noordpunt 3.30. Duin loopt de noordpunt nog om. Bij vuurtoren van de Cocksdorp vreselijke stuifgaten, die weer dicht gegroeid zijn met donkere vegetatie. De waddenkust langs. Weer bij de kop 3.45 Even gaan kijken hoe die grote boot heet : De Gelderland. Stijgen met zwaaien opzij. Hangen lang boven de stelling. Thuis 4.

13 sept: Zouden vroeg gaan vliegen. Auto komt om 6 uur voor Bellevue. Wij uit het raam geklommen, omdat er nog geen personeel op was. Half 7 aan ’t kamp met Tekenburg en Elkerhout. Regen! Gewacht tot ’t droog zou worden. Geen kans. Luitenant van de wacht gaan wekken. Gekheid zitten maken, piano getrommeld, van de Vijver draagt Victor Hugo en Vondel voor en speelt voor Napoleon. Langzamerhand hele pan, fotografisch atelier gaan bekijken. Nog steeds regen. Weer deftig geluncht. Gekke verhalen en leuke stemming aan tafel. Na de koffie in hemelsnaam maar weggegaan, want ’t hield niet op met gieten. ’s Middags op het lab gewerkt, waar Atie, Nel Loos, Nel Stol en Bets waren. ’s Avonds bij hun zitten praten

14 sept. Aan ’t ontbijt zaten van Woerden en van Dorst mij over te halen mee naar ’t vliegkamp te rijden, helaas moest ik met Redeke gaan confereren, en dat terwijl het weer hoe langer hoe mooier werd. De besprekingen waren ook vruchtbaar al waren we ’t niet altijd eens. …..

16 sept: Non jarig. ’s Morgens naar het lab, om Beaufort te spreken, was er niet. Greet niet, Kerbert niet Uit wanhoop naar …? Waar Bierens de Haan was. Lang en gezellig gepraat over La Grave en Geneve. Ik vind ’t maar saai dat hij weggaat. Koffie gedronken bij Non met Ka, Greet en … Lang nagekletst

19 sept: Weer aan het werk in Amsterdam. Van alles en niks gedaan, gepraat hier, rondgekeken daar. Beaufort komt en ik dacht dat hij al in Engeland zat. Gezellig zitten praten en verteld van de vliegerij, later aan de koffie ook nog. Hij zat ook vol malle verhalen. ’s Middags naar overdracht rectoraat.

20 sept: Coranche broeierij aangelegd. Atie krijgt tikles.

24 sept: Zaterdag Eerst …? Voor professor Werner uitgezocht, toen naar bibliotheek waar Non was en foto’s van Zwitserland liet zien. Weber over de vloer voor een korte poos. Ik mag dinsdag vrij om te vliegen! Redeke komt tegen twaalven. Toen de Beaufort die net uit Engeland terug was. Met zijn drieën en Atie koffie gedronken ook B. de Haan er nog bij. Erg leuk zitten kletsen. Beaufort zal vanavond op Dierkundige Bets interpelleren, dat ze een buisje gegapt heeft in Helder. Dat wordt een mop! ’s Middags Beaufort weg. Van de Host komt een half uur praten. Om 3.15 van Kampen voor bestuursvergadering NDV, Sluiter en B. de H. ook al gauw. Ikke foetsie in mijn eigen kamer. Beaufort nog even praten en vertellen, dat hij secretariaat zolang zal waarnemen. Of ik mee ging eten? Kon nu niet omdat ik met Non afgesproken had, dat was ook heel knus. ’s Avonds veel bekenden, echt gezellig. In de pauze met Jan en alleman staan redeneren. Beaufort op Bets af, stelt zich voor en staat een tijd heel onschuldig te praten. Neemt haar dan met een duivels gezicht even apart en vraagt naar de buizen, onderwijl Atie, Nel, Non en ik in stikbui. Schuldig gezicht van Bets, Baasje houdt zich kranig. Draait zich om, neemt mij apart en zegt: Nu beweert ze, dat ze alleen maar een fles en geen buis gegapt heeft! Ontzettend gelachen. Later merkte Bets aan onze gezichten, dat er iets niet in de haak was en kreeg de lucht. Beaufort komt dus opheldering geven. Maar ze had ’t toch eerst ernstig geloofd! Zo met anderen nog gepraat, de Bussy, Hofker, Romijn enz. Na afloop een hele tijd met Nel

27 sept : Pracht weer en om 7.47 met sneltrein naar Helder. Het wordt hoe langer hoe mooier. Met het vliegkampbootje gevaren naar de Koog, daar waren we ca. half 11. Sommige luitjes binnen. Elkerbout, van Vloten, Selderijck en nog een paar. Doorman geeft vliegles. Tekenburg komt afspreken en de kleren uitzoeken. Onderwijl verdwijnt Selderijck naar de Mok en is niet terug voor 12 uur. Jammer, want ’t was juist zo mooi. Ikke in een pak van van Vloten gestopt, zonder rok, moest mij in de kamer van de officier van de wacht gaan verkleden. Liep er eerst 1 1/5 uur in rond en pufte natuurlijk, Mecano’s zeggen meneer! Eindelijk op Tek en ik in F1, Wicher en Seld in F4. 12.07 starten tegen ’t oosten (nog nooit vertoond) in korte spiraal op, dan weg op de duistreek aan. Heldere lucht, wel een paar cumuluswolken. Vloed, stille zee, er rookt een boot. Vliegen boven land Zwanenwater, Hondsbossche : golfjes kruipen langs de brekers. Veel meeuwen vliegen op boven zee en geven duidelijke schaduwen. Berger duinen, wat een breedte, ziet er treurig uit, alles kaal zand met gepoot stro. Kameraad gaat meer over zee. Motor gaat harder knorren. Naast Bergen a. zee 12.26. Wat zit er voor reuze hoog ding, als je van Egmond aan zee Zuid Oost kijkt? Oh het is rook van de Zaanstreek. Wat gaat het heerlijk. Van IJmuiden nogal wat boten in zee. Wijk aan zee met het groene weitje. Paasduin is net een tulband of een krater. Plateau duin naar IJmuiden is weer heel typisch. Over IJmuiden (N-Z kanaal) 12.37 Duidelijk is de overgang te zien van ’t water uit de haven in de zee. De kameraad is links gekomen. Op Haarlem aan. Mooie Nel en Lie, vader en Chris goedendag gewuifd. De stad is leuk van boven, ten zuiden van Haarlem weer schuin op zee aan. Wat zullen de bollenvelden leuk zijn. Grote vlakten ten N. van Noordwijk sluit aan bij de vlakte van Vogelenzang. Binnenduin bij Noordwijk lijkt me niet zo heel belangrijk. Telkens naast ons de schaduw van de Kameraad. Nu onder een vieze wol. DE kameraad maakt een ommetje over zee. Benoorden Scheveningen een stuifterrein! Net een gletsjer, geen sprietje begroeiing. Scheveningen naast 1. Poppentrammetje op het Hofplein. Nu dikke wolken en weg is de zon. Kouder. Kassen in ’t Westland glinsteren. Wij stijgen. Het zal op 3000 m wel niet helder wezen. Boven waterweg 1.09. Op de Beer veel zwart gruis, net inktvlekken. Weer zon, Goeree binnenlopen 1.17. Haast weer in de wolken. Wat een overzicht! De pluizen komen aan, de kameraad vlak achter ons. Komen door de wolken, er boven, telkens “gletsjerspleten” Lekker warm, blauwe koepel en witte zee. Piep daar is Schouwen 1,25. Goeie genade dat je nu boven Walcheren zit om 1,33. Wat is het hier fijn. Stijgen. Lange Jan door een luikje te zien. Middelburg snoezig met de rode dakjes. Stoombootjes voor Vlissingen liggen op, niet in het water, lopen Zeeuws Vlaanderen binnen 1.43, Stijgen, houden de kust. Zitten een reuze eind boven de wolken. Hangen hier een hele tijd rond. Het Zwin, Zeebrugge, Ostende vaag. Pas op de Belgische grens. Motor af: Hebt u alles goed gezien? JA! Zullen we dan maar eens? Ikke alle bandjes vastgemaakt, 1.55 en rrrt daar gaan we 2 tonneau’s over de linkerkant en een looping. Toen kwam er chocola uit mijn neus. Vasthouden! En in de zotste sprongen op Middelburg aan. De kameraad dacht: die zwabberen daar geducht! Slikken! Wel nee uitspugen. Konden haast de Lange Jan vasthouden. Markt en stadhuis. Veere was snoezig in de zon. Naar het oosten over Noord Beveland, we waren te hoog om de duintjes goed te zien. Ik bekom een beetje. Via Bergen op Zoom, Breda, geland te Gilze Rijen 3. De piloot heeft het land, dat ik beroerd ben geweest, ikke niet! Uit van Vlotens pak gestapt en gezellig zitten eten en praten. Om 4 uur weer op in richting van Oisterwijk. Vennetjes snoezig in het donkere dennenbos. Voor het grootste deel in stroomlijn…. Op Rhenen aan en tussen Utrecht en Amersfoort over Naarden, leuk als vesting, langs Amsterdam terug. De zon gaat fijn onder…. Wij dalen en snel gaat de zon onder Gek gezicht! Geland 5.50 Gauw uit mijn hansop en naar de stelling. Daar lekker gegeten.

29 sept: Vrij vroeg op het museum. Eerst een stukje van Bierens de Haan zitten lezen, dat heel aardig was, toen 16 preparaten bekeken en verder hele dag gepraat. Eerst met Metzelaer, toen Beaufort erbij, toen v/d Horst, toen Schreuder toen B. de Haan. Toen gaan koffiedrinken, waar ook de Bussy was. Gekke verhalen gehoord en gedaan. Na de koffie door de tuin gelopen, de kameel likt mij vol spuug. OP ’t museum komt weldra Chris, toen Prof Werner en kon ik met Chris langs de bassins gaan lopen. Hij vond het fijn. Helemaal niets meer gewerkt.

30 sept : Nu wel gewerkt en heel intensief. Met baasje koffie gedronken en gezellig zitten praten. Hij vindt het ook saai dat Bierens de Haan weggaat.

3 okt: Max over de vloer, Baasje op de loop is kalfjes gaan keuren. Max heeft duizend zotte verhalen en is heel genoeglijk. Samen Nieuw Guinea visjes van van Heurn uitgepakt

4 okt: Met Max en baasje visjes uitgepakt en in buisjes gestopt, en heel wat afgelachen. Daarna gaan koffie drinken ook met Bussy, Bierens de Haan en Tienhoven. Veel verhalen. Baasje moet volksuniversiteitslezingen houden over verspreiding van dieren. Weber: Wanneer hou je je inauguratierede? Oh dáárom wou je laatst mijn toga te leen hebben! Bussy: Pas maar op dan vragen ze jou ook zoiets als waarom geeft suikerriet suiker en de klapper olie, waarom niet omgekeerd. Of (weber) zoals bij Huxley in een voordracht over hersenen : are those brains lying outside or inside the skull? Tienhoven hoort van vliegerij. Morgen komt Bierens de Haan de foto’s van Frankrijk bewonderen en afscheid nemen

5 okt: Alleen op ’t museum om 11 uur komt B. de Haan Eerst een hele tijd gepraat, toen kieken gaan bekijken en bepraten. Vindt ze wel leuk. Nu moet je eens geen U meer zeggen! Daarna nog lang gezeten en andere dingen gedaan, en een afscheid als voor eeuwig genomen. Beroerd!

6 okt: Samen met baasje en B. de Haan koffie gedronken en hem nog eens goedendag gezegd. Zaten nog heerlijk buiten. Plannetje gemaakt, om kamer op t kantoor in gebruik te vragen. Benieuwd of daar iets van komt

8 okt: Op audiëntie bij Kerbert om over …? Te praten en naar kamer te vragen. Beest vond hij prachtig, kamer was onmogelijk. ’s Middags boodschap van mevr. Kerbert om even bij haar te komen. Die stelt me voor, dat ik dan vantijd tot tijd van de kamer van Annie gebruik kom maken. Zo spontaan en hartelijk aangeboden, dat ik niet anders kan doen dan accepteren. Wat fijn! Ikke in de wolken.

10 okt: Weber al vroeg op ’t lab. Stuurt me naar kantoor om te telefoneren naar Holl. Stoomb. Mij wanneer binnenboot naar Rotterdam vertrekt, die boel voor Lorentz mee zal nemen. Telkens alle lijnen van HSM in gesprek en ikke hopeloos terug. Werd toen in auto met 3 kisten naar Handelskade gestuurd om ze weg te brengen. Kon ze daar kwijt en met ere. Max gelukkig en ik ook. Aan de koffie reuze pret gehad om de verhalen van de films die hij in zijn leven gezien had. De Bussy vertelt leuk van de reclamefilm voor Philips

11 okt Bussy komt slangen en padden uit Suriname brengen en uitpakken

12 okt: Bij de familie Kerbert gewerkt en gegeten, alles erg gezellig. ’s Avonds Congo waar ik vliegkieken vertoon en er tegen praat ze vonden het heel leuk

14 okt: Met Waldeck, Beaufort en Bussy aan de koffie. Honderden verhalen W. vraagt mij of ik weet wat stoomvinkies zijn. Moet je haar niet vragen zegt Baasje, die zit er telkens in, zegt Baasje. Hij zegt dat ik uit een zwevende rib van Adam ben gemaakt, vanwege het vliegen

16 okt: Met Nat. Hist in Durgerdam op jacht naar naaktslakken………

18 okt: Met Bussy, Baasje en Atie door de tuin geboemeld na de koffie. De Haliaster (Jav. Arend) vliegt nog vrij. Veel vliegpietjes ook in de lucht.

20 okt: Aan de koffie met Beaufort en Atie stelling ontworpen dat er waarschijnlijk vóór de zondvloed ook een erg droge periode is geweest, net als nu, want Noach dronk wijn omdat hij het water niet kende.

21 okt: Briefkaart van B. de Haan aan Baasje Als dat het goed is en hij fijn buiten woont. Beaufort kwam me halen op schelpenkamer. Wat aardig! Gezellig samen koffie gedronken, veel verhalen, toen vogeltjes en aapjes gaan bekijken. Vanmiddag zou er een vergadering zijn om te praten over (Webers) jubileum, er komt een feestnummer uit van de bijdragen. Daarna naar bureau KLM om vlieginlichtingen en een handboek van het luchttoerisme.

23 okt: Klein Boschmaatje geboren

24 okt: Weber om 9 uur al over de vloer en houdt allerlei verhalen en mij van het werk. Kort daarop Beauf., toen van OOrdt, die veel vertelde en mooie foto’s van Spitsbergen liet zien. Bracht ook een troep beesten mee, en aardige schelpen. Toen Nelly de R. die nog zeebenen had en veel vertelde over haar Spanje Italië reis van 9 weken! Had inktvissen, gepen en andere griezelige beesten gevangen. IK moest naar skeletten museum en naar bibliotheek maar kwam toen weer verder praten. Aan de koffie Bussy, juffr. Foglar, Tienhoven, Fowler (Engels Zoöloog….. Herrie van belang. Wat een komieke familie.!

26 okt: Met Ans naar Hygiënische tentoonstelling Niet veel nieuws, wel aardig geëtaleerd. In hoofdzaak de up-to-date kwesties: malaria, tandheelkunde, witte en groene kruis, kinderhygiëne, huizenbouw, luizenverdelging en stofzuigerreclame.

27 okt.: Voor ’t eerst fysiologie practicum van ten Cate assistent bij Rijnbeek. Kikkermoord en prikproefje

28 okt: Met Baasje en Atie nieuwe zoöl. Lab bekeken, allerlei trappetjes op en af geklauterd en overal onze neus ingestoken. Gesol met het binnenkrijgen van de kisten van Van Oordt.

29 okt: Om half 11 Max op de proppen, en weer even spoedig weg. ’s Middags bestuursvergadering Hydr. Biol. Club op Webers kamer met Neel W. en Redeke. Romijn is zoek, ikke doe op Neel’s fiets pogingen hem te vinden. Baasje sloft de stad in en om 6 uur gezamenlijk (Weber, Beaufort, Redeke, Atie en ik) gegeten in de Kroon. Heel genoeglijk, alleen arme Weber is smoorverkouden. ’s Avonds vergadering van Botanische beneden. Van Hydr. Biol boven in Hortus. Allerlei mensen gesproken, o.a. Var die is weer boven water.

31 okt: Met Non naar Münchener marionetten, snoezig fijn en prachtige stemmen. Enig om te zien

1 nov: Met Baasje en Bussy hele verhalen aan de koffie gehouden. Bussy kijkt etiketten den Doop na op de leesbaarheid

12 nov: Ornithologische in koningszaal. Ikke mag mee van Baasje. Van Oordt praat over vogels van Spitsbergen. Grappige troep bij elkaar. Jan Verwey, Drijver, Tienhoven, Overbeek Meyer, van Oordt, Kerbert etc. ’s Avonds Congo met eerstejaars Was wel leuk. Na zitten praten bij Non met Greet, Ka en Han.

14 nov: Atie heeft promotieplaat Redeke gevonden op zolder in ’t lab. Malle prentjes, o.a. R vist naar zeenimfen. Vande Horst cynisch. Dat was toen ook al zo!

18 nov: Met baasje in mijn kamer als samenzweerders in een hol bij de kachel gezeten, tot Kerbert komt met Dr. Westerman

19 nov: Om half 6 p.m. jonge giraf geboren. Dat is een feest ’s avonds lezing van Burkom voorhistorische dieren. Het is maar een geluk dat al die uitgestorven dieren niet bewaard zijn gebleven. Ja, goddank!

20 nov: Lange, gezellige brief van Bierens de Haan, met goede berichten

21 nov: Weber al vroeg op ’t museum, zat erg prettig een poosje met hem te praten, toen er op uitgestuurd naar bibliotheek Oppasser komt nageboorte van giraf brengen en vertelt van het jong. Het vrouwtje wil niets van haar kind weten en het moet met de fles gevoed worden. ’t Is een hengst. Aan de koffie erg zitten lachen met Weber en Bussy. ’s Middags college! Daarna heel lang en uitvoerig zitten praten over Zuiderzee en andere biologische aangelegenheden.

22 nov.: Steenhuizen komt vertellen dat giraf is overleden, wat jammer! Is een hele slag, zo’n mooi jong diertje! Met juffr. De Rooij en Wicher op Steenhuizens atelier nog even gaan kijken, leuke pluimen op de horentjes, huidverbeing van hoorn zit te wiegelen. Aan de koffie een stamgastenboek ingewijd van de lunchtafel, waarin alle zoölogen moeten tekenen. “Max Weber, oudste stamgast” bovenaan. Het geheel heet: bijdragen tot de Dierkunde. Weber vertelt allemaal verhalen uit de oude tijd van Artis en zijn eerste lectoraat en professoraat jaren Ils sont passé ces jours de fête.

23 nov: Buitendijk behandelt uitvoerig het onderzoek van Bierens de Haan over Littorina, dat is moppig! Hij had hem eens over het slikwad moeten zien ploeteren.

26 nov: Weber al vroeg op het museum, zet mij overal aan ’t werk om verschillende zaken bij elkaar te scharrelen. Versluijs komt om 11 uur praten, beiden af. Aan de koffie lang gewacht op baasje, eindelijk komt hij verkleumd aan. Nog even zitten praten, toen hij af naar Kerbert en ikke naar aquarium. Wicher zou komen werken, telegrafeert af, dus ikke alleen. Jan Verwey + meisje op bezoek, toen Dierkundige jongetjes vergadering. Na afloop komt baasje me halen om met hem en Redeke en van Kampert te gaan eten. Eerst nog gezamenlijk thee gedronken toen knus gegeten en als gekken zitten lachen. Maffe briefkaart aan D. de H. zitten schrijven. Van K. kwam zo los! ’s Avonds Dierkundige Versluys praat over Trachadon. Zó ingewikkeld dat ’t vast niet waar is. ’t Was vroeg uit en toen nog met van de Horst, Atie, Nel de V. Redeke Versluys Beaufort, v/d Sleen, Metzelaer en Varossieau na zitten praten in een kroeg tot ’t kinderbedtijd werd.

29 nov: Met Baasje, Sleen en Toos films gaan zien in de Nordis Film Co Amstel 214 Allerlei biologische films. Nogal leuk, Baasje maakt natuurlijk weer gekke opmerkingen

5 dec: Van Wicher en Toos foto van Naarden uit de lucht gekregen. Fijn ding!

6 dec: Baasje zet mij die kiek dadelijk af, voor z’n vrouw. Met Sint Nel aan Weber een blikken kever gestuurd met een reuze vers. Hij wist ’t al lang, maar vont ’t toch prachtig. Kreeg een fijn vers terug

13 dec: Weber weer in de stad, geeft college in zijn kamer, begon erg laat, omdat hij de hele morgen mensen had gehad. Versluys, kErbert, Westerman etc. Keesje Beekhuishout tentamen doen.

17 dec: Met Red., die een boel stukjes meebracht, bij Non koffie gedronken, echt genoeglijk. ’s Middags bij Kerbert gegeten, toen hydrobiologische club, waar Redeke praat over …. Romijn allerlei demonstreert. Zeer geanimeerd

22 dec: Baasje weer terug uit Engeland. Komt heel laat aan de koffie, omdat hij Amerikaanse vrienden opzocht, waarvan mevrouw in bed lag! Zonderling! …. Reuze lang gekoffietafeld.

In Kerstvakantie verhuisd!